Direct naar de inhoud

Ecohumanisme: inspiratie leidt tot actie

Type content: Nieuws Categorieën: Niet gecategoriseerd Gepubliceerd op:

Wat kunnen wij, humanisten, doen aan klimaatverandering vanuit de verbinding die we voelen met mensen, menselijkheid en de natuur? Dat was de hoofdvraag van het evenement ‘De waarde van de aarde’ in Rotterdam op zaterdag 24 september.

Droogte, natuurgeweld, veranderende temperatuur, het is duidelijk dat het niet goed gaat met de aarde. Velen zijn daar inmiddels van overtuigd. Toch stuiten maatregelen op grote bezwaren. Het verschil tussen weten dat er iets moet gebeuren en zelf verantwoordelijkheid nemen en dus ook pijn voelen van maatregelen blijkt lastig. In dat kader organiseerden verschillende afdelingen een inspiratiedag, een humanifest, om ons te inspireren zelf ook actie te ondernemen om de temperatuurstijging tegen te gaan.

Ecoloog Ignace Schops en Microbioloog Marion Smeulders vertelden dat er geen nieuw onderzoek nodig is. Alles wijst op een temperatuurstijging van meer dan 2 graden en dat gaat grote gevolgen hebben. Dan zien we nu al gebeuren.

Tegelijk gaven ze hoop. Elke tiende graad opwarming die we kunnen voorkomen helpt, dus kom in actie!

Jan Terlouw sprak daarna met Extinction Rebellion vertegenwoordiger Bobbi en Lotte Huijing van het Humanistisch Verbond over wat mensen zelf kunnen.

Ze riepen op tot inspiratie van de redelijke middenmoot, omdat daar de veranderkracht zit. Mensen willen geïnspireerd worden. Laten we gebruik maken van de universele kracht van verhalen, die ons sinds onze jeugd motiveren en activeren; Vertel de waarheid, betrek gewone mensen en ga wat doen. Overheden kunnen een gezamenlijke klimaatpot maken, want dit probleem lossen we niet alleen op. Consumenten kunnen vragen om diensten geen goederen (licht in plaats van lampen), groen bankieren en omkijken naar elkaar en de wereld. Blijf vertellen hoe het ervoor staat maar deel ook de hoop!

Deze dag deelden de wetenschap, de vereniging en de activisten dezelfde visie op de situatie en op de urgentie van actie. ‘’Ieder kan wat doen en moet wat doen”. De stand van de aarde is beangstigend, de oplossing kennen we, de verandering voor mensen is groot. Laten we elkaar inspireren, dat leidt tot actie en dat is nodig!

Die inspiratie kan en wil het Humanistisch Verbond bieden. Door kennis te delen, aandacht te vragen, de klimaatcoalitie te steunen en hoop en zin te geven. Meer informatie over wat het Humanistisch Verbond van plan is horen jullie op de Ledendag op 26 november in Bussum. Daar worden de plannen voor 2023 gepresenteerd en treedt Mugmetdegoudentand op. Ook niet-leden zijn welkom!

Presentatie Marjan Smeulders

De presentatie van Marjan Smeulders op het evenement ‘De waarde van de aarde’ (pdf – 5 MB). Download start in een nieuw tabblad

 • Wie heeft ‘De waarde van de aarde’ georganiseerd?

  Het evenement werd georganiseerd door zeven lokale afdelingen van het Humanistisch Verbond: ZeelandDrechtstedenRotterdam-RijnmondLeidenDelftMidden-Holland en Haaglanden.

   

 • Wat is het thema van dit evenement

  Het thema van dit evenement is Ecohumanisme. De klimaatcrisis is soms zo overweldigend dat het tot verlamming leidt. Hoe overtuigen we onszelf en anderen – in een wereld van alarmerende berichten – om toch ons gedrag te veranderen? Weten wat van waarde is, voor jezelf én voor de aarde, biedt perspectief.

 • Wat is Ecohumanisme?

  Ecohumanisme is het nieuwe programma van het Humanistisch Verbond met als inzet: kennis delen, de klimaatcoalitie te steunen en hoop en zin te geven aan de mensen. Dat doen we door in 2023 een KlimaatVrijplaats te starten waar we de veerkracht van activisten en de voorhoede van koppige optimisten willen versterken. Ook wordt er een Verdiepingsdag Actieve Hoop ontwikkeld en onderzoeken we hoe wij vanuit onze gedeelde waarden gedragsverandering kunnen stimuleren

Deel deze pagina

A list of posts

 • Voor uw agenda.

 • Nieuwsbrief gemist?

 • Midwinterviering in Zeeland 2023