Direct naar de inhoud

slijp je geest ! In 2,5 uur ontdek je de beginselen van humanisme te Zierikzee

Evenement informatie

Datum en Tijd:

Locatie:

Appartementengebouw Valetta, Zierikzee

Adres:

de Jongestraat 5

Humanisme is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Benieuwd wat het voor jou kan betekenen? Doe de kennismakingscursus.

Hoe kun je deze beginselen in je eigen leven toepassen. Welke wijsheden van humanistische inspiratiebronnen, zoals Erasmus, Spinoza, Arendt en Manschot, kan jij inzetten bij het maken van kleine en grotere keuzes?

In gesprek met elkaar onderzoek je wat het humanisme voor jou kan betekenen. Je krijgt inzicht in je eigen praktische wijsheid en wat jij belangrijk vindt. Zo komt de humanistische traditie tot leven en beoefen je een belangrijk aspect van het humanisme: de dialoog.

Datum en prijs

Aanmelden

Docent: Jos de Wit

Jos is historicus, filosoof en schrijver van Kopstukken van humanisme. Hij gelooft in de menselijke mogelijkheden en de ontwikkeling daarvan door sociaal handelen en zelfreflectie. Hij werkte 25 jaar als onderzoeker en adviseur in het sociale domein. Nu werkt hij als leerkracht Humanistisch Vormingsonderwijs (hvo). Daarnaast geeft hij lezingen en cursussen en organiseert filosofische wandelingen voor de Vrije Academie en het Humanistisch Verbond. 

Humanisme, zeg je?

Het humanisme is een levensbeschouwing, gebaseerd op waarden. Vrijheid is een belangrijke waarde. Verbondenheid en verantwoordelijkheid zijn minstens zo belangrijk. Aan dichtgetimmerde dogma’s doet het humanisme niet. Humanisten baseren zich op wat ze zélf goed en zinvol vinden. Wat is mijn rol in de wereld? Hoe kijk ik naar de ander? Wat drijft mij?

Humanisten vertrouwen in de regel op het eigen kompas en maken graag eigen keuzes, of het nu gaat om de liefde, de dood of het leven zelf. Maar humanisten denken niet alleen aan zichzelf. Minstens zo relevant is de vraag hoe je van betekenis kunt zijn voor de ander en de wereld waarin we leven.

Veelgestelde vragen

  • Is voorkennis vereist voor deze cursus?

    Voorkennis is niet vereist.

  • Heb je een andere vraag?

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.

Meld mij ook aan voor de landelijke nieuwsbrief