Direct naar de inhoud

Over ons milieu met Anita Pijpelink

Type content: Nieuws Categorieën: Nieuws Gepubliceerd op:

Op 29 oktober hielden we onze jaarlijkse ledenvergadering met aansluitend een bijzonder Humanistisch Café. Het café stond in het teken van ons Zeeuwse milieu. Gast was Anita Pijpelink, gedeputeerde in de Zeeuwse Staten namens de PvdA met o.a. in haar portefeuille: water, natuur en natuurbeleving en grensoverschrijdende samenwerking en Europa.

Anita Pijpelink in gesprek met een deelnemer.

Zij hield een inleiding waarna er een gesprek plaatsvond met de aanwezigen.

Toen Anita Pijpelink begon als gedeputeerde ging er een wereld voor haar open toen ze zich verdiepte in de natuur van Zeeland en zij stelde de aanwezigen de vraag: “Voor wie is Zeeland?”

Zeeland is er niet alleen voor de mensen die er wonen, maar ook voor de dieren. Voor met name vogels is Zeeland zowel woonplaats als een essentiële tussenstop in hun trektocht richting noorden of zuiden. Vogels komen hier tot rust en vetten op. Waterkwaliteit en een goede leefomgeving is daarvoor noodzakelijk en dit kan conflicteren met industrie (PFAS in de Westerschelde)) en recreatie.

Tijdens de Covidpandemie herontdekten we de natuur. Vervolgens bleek dat ook in Zeeland de stikstofdepositie te hoog was met daarover heen de energiecrisis door de oorlog in Oekraïne.

De mens is het enige dier dat kan nadenken over zijn leefomgeving, die we zelf ongezond gemaakt hebben. Wij moeten onze verantwoordelijkheid nemen dit te verbeteren.

Vanuit haar portefeuille heeft Anita alle partijen rond de tafel: met elkaar praten over hoe het anders kan en moet.

Opzet van deze middag was een antwoord te vinden op de vraag wat elk individu kan doen.

Daarover praten viel niet mee. De materie is ingewikkeld en heeft veel kanten.

De een houdt bewust al jaren vakantie in eigen provincie, de ander eet geen vlees meer of stapt niet meer in het vliegtuig. Maar lezen we in de krant over de hoeveelheid privévluchten die er zijn tussen Nederland en Londen dan zakt de moed ons gauw in de schoenen.

Een mooie invalshoek om het hele probleem op individueel niveau  te benaderen is : Wat betekent mijn handelen voor onze kinderen? En hoe kan ik daarin zelf een voorbeeld zijn?

Uiteraard moeten grote bedrijven en overheden ook hun aandeel leveren en zullen de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen.

Zou de provincie bijvoorbeeld een sturende rol kunnen spelen bij de inrichting van speeltuinen en speelplaatsen bij scholen, om de kinderen natuur bewuster te maken. Bij elke nieuwe school veel groene aanplant (voedselbos)  i.p.v. een betegeld plein.

En wat we vooral als individu moeten blijven doen om het klimaatprobleem ook in Zeeland te lijf te gaan is consuminderen, blijven praten met elkaar en elkaar stimuleren  de juiste stappen te zetten.

Annemarie Rohlfs
Medewerker bijzondere giften en nalatenschappen

Deel deze pagina

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.

Meld mij ook aan voor de landelijke nieuwsbrief